Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2019 21:36 - ДЕВИНСКАТА ПЛАНИНА – ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ - 16
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  Описал съм за доста "корита" в страната ни, както биват наричани определени региони. Едно от тях е Чепинкото коприто с неговите седем населени места, част от тях обединени във Велинград, за Годечкото корито, съсипано от Ньойския договор, а също и за Триградското. Сего отново ще пиша за Триградсокото корито. и в следващите ви постииннги ще поместя снимки от него. Няма да пиша обаче за миналото му, за годинните след Априлското въстание, за мотивите на агите му да има Тъмрашка /помашка!!!/ република , която просъществува 24 годинни, за мненнието на помаците, живущи по долините на Девинсктата река за съседите си от другите долини. Ще пиша само за красотите му и за възможостите тук да процъвти туристическа дейност, която да преобрази този прекрасен край на България.
   Триградското корито е доста високо,  най-нискат му гочка е с. Триград с неговите 1400 м. н. в. Село Триград е заградено от три страни изцяло и от една страна - малко. От това негово местоположеие произлиза и името му, заградено от три страни. Коритото на Триград е прекрасно. То започва от пещерата, наречена Дяволсокото гърло. Водата от тази пещера постъпва  огромнна подземна пещера и изтича долу при Османовия вир. Да се направи път за колело /на автомобил/ за Триград е било подвиг. Старият път за България - римски - е бил през с. Ягодина, после пез ждрелота му и Тешел, от където се пътува свободно до Пловдивско. Естественият път /за овцете на селото е бил към Егея през с. Кестен.
   В това корито има няколко населени места, всичките с изключителни природни кратсоти - с. Жребово, с. Водни пад, от където се спуска най-голямата река, приток на Триградската и с. Кестен. Тези имена са нови и не отразяват историята на селата, местоположението им. 
   Маршрутите за досег с красотите около селото са много, ще посоча някои от тях. 
   През с. Жребово покрай скалния феномен Кантарева кукуда се достига до с. Чамла или Мугла. Това е приказен маршрут. Този маршрут има опция, може да се полва за придвижване рида между реките Триграска и Чаирска, като в този случай каросотата е още по-голяма.
   От Триград може да се достигне до с. Ягодина по два маршрута, като единният минава над пешерата Дяволското гърло. Някога това е била опасна пътека, пътували са по нея обучени мулета, а водачите са връзвали очите на хората да не перкулясат като погледнат надолу към Триградската река. Сега тази пътека е разширена. Този маршрут води до Ягодинската пещера и до  вр. Свети Имия, наречен Родопската Синаница.
   Друг маршрут ако има на разположение кола е до Османовия вир и от него на разходка по реката Чаира или нагоре до с. Чамла.  Това село е рекордьор по височана, то е над 1700 м. н. в. Представлява наблюдателе пункт за разглеждане на масива Перелк. Целият този рид е кулен от мекерето на Иван Костов, Александър Божков, чиито аследници искат да секат белите мури. Ако от мен зависи, ще ги гръмна всичките. 
    Наблзо е и с. Гьоврен с неговата скала, сега наричана Вълчата .
    Римски път с Ягодина достига с. Триград, кадето през двукемеров мост пресича реката и продължава до с. Кестен и Гърция днес, с отклоненияе към долината нна р. Мугелнска, от където идваа друг път за Шшрока лъка.
    И още един вмаршрут, до с. Кестен и сускане към с. Кожари. Днес с. Кестен и околността му са  частна собственост, купена от висши съдии. Целта им е не само дапритежават тук къщи, но и да избиват необезпокоявани дивеча. Пътат до селото е частен и затворен. За такива, независимо висши съди ли са или каквито и да са, съмчувал израза: Ни съм ги чувал, ни съм ги видел, ама да ти е драго да им ебеш майкята.   
  В слезващите ми постинги ще поместа снимки от този прекрасен край на България, все по-посещаван от туристи. Красотата му е известна дори по света тук пристигат туристи чак от Англия и Израел. Понеже съм много толепарнен и изключително долре възпитан, никаго няма да нарека тези туристи, пътуващи с джипове по красотите на страната ни и правеш.щи оборот на най-скъпите хотели -в регижона  рафинирани уроди. И окще една причина имам, те са мого-много над тази категория...
   Следват постинги с красоти от този край на България и препоръка, който не го познава да го посети.
   





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185824
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031