Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2019 09:42 - фашистите и болшевиците в еднаква степен отричат либералната демокрация;
Автор: peperutka Категория: Тя и той   
Прочетен: 1771 Коментари: 21 Гласове:
4

Последна промяна: 06.07.2019 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

 "Либерализмът е отживелица" - с това свое изказване Путин се подреди до самозваните източноевропейски "консерватори". В един отбор ли са? Самите те мълчат. Но има как да разберем, пише Евгений Дайнов.

 
   Публикувано във факти.бг:

Какво свързва Путин и т.нар. "консерватори"?

Още преди няколко години, докато се спореше как да бъде наречен моделът власт, граден от Путин, решително се намеси Збигнев Бжежински и сравни политиката на руския президент с фашизма на Мусолини. За "руски фашизъм" още през 1940-те години пише любимият философ
на Путин - Иван Илин.
За фашизма, като нещо крайно позитивно, пише и говори днес Александър Дугин - човекът, който казва онова, което Путин вероятно мисли, но не намира за уместно да изрече лично. Остава да видим дали и у източноевропейските "консерватори" прозира фашистки уклон.
Ако отговорът е "да", значи с Путин са от една и съща страна на барикадата.

Още в началото на прехода в Източна Европа едни от най-големите западни анализатори (Тони Джъд, Ралф Дарендорф и други) се притесняваха, че макар тръгнали към либералната демокрация, бившите социалистически страни могат да се окажат в някаква форма на предвоенен фашизъм от самобитен тип. Дори се появи афоризъм по въпроса. Той гласеше:
сега, след като отхвърлиха натрапения им отвън съветски комунизъм, източноевропейците са свободни да се върнат към изконните си традиции на фашизма.

Крайното отрицание на либерализма, с неговото ударение върху свободата и правата на индивида, е черта, която всички днешни така наречени "консерватори" в Източна Европа споделят. Чърчил забелязва още в края на 1930-те години, че фашистите и болшевиците в еднаква степен отричат либералната демокрация; и че в това е тяхната  

споделена същност. И двете се опитват още тогава да ликвидират свободния, самодвижещ се индивид, за да го заменят с групи, движени от своите вождове. При фашизма на Мусолини групата е държавата; при Хитлер това е расата; при Сталин - класата. При Франко - католицизмът и нацията.

Освен в Чехословакия, по онова време положението е горе-долу същото из цяла Източна Европа. Почти навсякъде са оформени авторитарни режими, призоваващи за лоялност към групата ("народа") а не към конституционно закрепени права на индивидите: Пилсудски в Полша, Хорти в Унгария, Антонеску в Румъния. Макар в България положението да е различно (цар Борис непрестанно присвоява парчета власт, които са толкова големи, че не оставят място за появата на някого като Хорти), страната без драми се присъединява към Оста. Това само по себе си е доказателство за податливостта на националната психика на призиви за лоялност към група, жертвайки автономността на индивида.

Из целия регион режимите разработват идеологии, които са изрично насочени срещу либералните ценности. В крайна сметка всеки от тях работи с някаква комбинация "три-от-пет", избирайки между: Нация, Държава, Семейство, Труд, Бог.

Публикувано във факти.бг:

Из целия регион режимите разработват идеологии, които са изрично насочени срещу либералните ценности. В крайна сметка всеки от тях работи с някаква комбинация "три-от-пет", избирайки между: Нация, Държава, Семейство, Труд, Бог. По малко парадоксален начин тази идеология е най-ясно изразена и отстоявана в победена Франция. Авторът е маршал Петен, шеф на марионетната на Хитлер "Вишистка Франция". В обръщение към френския народ от есента на 1940 година, след като благодари на "благородните ни победители", че са дали възможност на французите да започнат на чисто, той продължава:

Новият режим (...) вече няма да стъпва върху невярната идея за естественото равенство между хората (...) Всички французи, работници, фермери, функционери, техници, предприемачи ще имат, преди всичко задължението да работят. Онези, които избягват това задължение, вече няма да заслужават статута си на граждани (...) Всички професии ще са организирани и тази организация ще бъде наложена върху всички (...) под властта на държавата.

Осем десетилетия по-късно, ето го Виктор Орбан, безспорен шампион на днешните източноевропейски (и не само) т.нар. "консерватори". В една своя реч пред студенти от 30 юни 2014 година той съобщава следното:

...Досега познаваме три форми на организация на държавата: националната държава, либералната държава и държавата на благоденствието.
Въпросът е: какво предстои?

 

"Консервативната" българска триада: Бог, Отечество, Семейство

В други речи той разгръща обичайната за региона триада Труд-Отечество-Семейство. На север полските му колеги добавят задължително и Бог в целия този микс. В България работенето е по някакви причини пропуснато и "консервативната" триада е Бог-Отечество-Семейство.

И всички до един постяват на пиедестал "суверенитета" в трактовката на неразкаялия се нацист Карл Шмит. А именно: суверенитетът като неоспоримо право на държавата. Дори и това да означава лидерът да взема произволни решения, нарушаващи декларираните правила и приетите закони. Което, естествено, води до появата на една фигура, упражняваща подобна произволна власт. А такъв е например Владимир Путин. Срещу тази произволна власт гражданите нямат закрила, тъй като, при подобен режим, те не са граждани. Те са само вярващи/работещи/отглеждащи семейства/патриоти. Не им трябва да имат, освен задължението да се подчиняват, някакви си права, и то - права срещу "суверенитета"...

Разбира се, и сегашните, и предвоенните източноевропейски фашисти не достигат висините на идейна и стилова чистота, описани например от Вилхелм Райх в книгата "Масовата психология на фашизма". Тяхното е провинциално, прашно, селско, кръчмарско, палячовско, шуробаджанашко. Толкова могат. Но и това си е вариант на фашизма.

със съкр...

 




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. peperutka - радостиноо...
06.07.2019 09:47
вУпиюща ...Червена мъгла те мъчи!
нали,писах, че съм полиглот...
не съм..микробиолог, или...4рвена...мухоморка ))
махай се..женкее..
ша та дам на коко и гого за тройка на разсъмване .. хихи
цитирай
2. peperutka - а бе, женаа...Сорос, е Кукла ..
06.07.2019 09:49
ПутКин, също!!
а ,аз съм Свободен Човек, набий си го в канчето..
нямам пресечна точка с теб..в нищо!!
Свалих си Доверието..сл като разбрах , че ти си просто..БОТ,който троли
чупкааа...
цитирай
3. peperutka - отивай в Ръшъ, и лапай борш..в Сибир..и акай навън при минус 30С
06.07.2019 09:50
Публикувано във факти.бг:
Г-н Путин, има страни, в които 12% от хората ходят по нужда навън. Това заяви Борис Джонсън в статия за „Дейли Телеграф“.


Според официални руски статистики, руските граждани не могат да си позволят да си купят повече от два чифта обувки годишно, а 12% нямат санитарен възел в къщи и ходят по нужда на вън. Реалните доходи там падат за пета поредна година.

Свободното и отворено общество ще бъде най-доброто място за правене на бизнес. Ако един политик не може да бъде сменен с друг на демократични избори, това само води до корупция и еднолична власт“, заяви Джонсън.

Джонсън е фаворит за следващ премиер на Великобритания. Той коментира изказване на руския президент Владимир Путин, в което той заяви, че либералните ценности вече са остарели.


„Ние ще докажем, че Путин не е прав с излизането си от ЕС на 31-ви октомври. Ако трябва да му го кажа директно, в света има държави, където богатството е концентрирано в ръцете на олигарси и обкръжението на вожда. В тях убиват журналисти и осмиват либерални ценности.
цитирай
4. peperutka - акцента!!
06.07.2019 09:59
Чърчил забелязва още в края на 1930-те години, че фашистите и болшевиците в еднаква степен отричат либералната демокрация; и че в това е тяхната

споделена същност. И двете се опитват още тогава да ликвидират свободния, самодвижещ се индивид, за да го заменят с групи, движени от своите вождове. При фашизма на Мусолини групата е държавата; при Хитлер това е расата; при Сталин - класата. При Франко - католицизмът и нацията.
цитирай
5. pompadurpredator - Ето, самите руски философи, не само ...
06.07.2019 10:01
Ето, самите руски философи, не само тоя, а и други са наясно, че режимът на путин е руски фашизъм.
цитирай
6. pompadurpredator - Путинизмът е особено извратена ...
06.07.2019 10:03
Путинизмът е особено извратена форма на класическия фашизъм.
цитирай
7. pompadurpredator - Уф, онова путинско нещо пак е пол...
06.07.2019 10:04
Уф, онова путинско нещо пак е полазило.
Ей ви нагледен пример за путиноида
Тинчето.
цитирай
8. peperutka - бабоо тиноо, не ме преследавй по 25ч..
06.07.2019 10:16
стой си при педерацията, ясно?
ще те докладвам на админите..
тихоо, и кръгоомм..
цитирай
9. radostinalassa - За какво ?
06.07.2019 10:20
За цинизма си ли ? Доносница
цитирай
10. germantiger - след 9 май 1945 г.няма германия, няма европа и няма дясно
06.07.2019 11:18
НЯМА ФАШИСТИ, НЯМА КОМУНИСТИ, НЯМА И ЛИБЕРАЛИ

ВСИЧКО ТОВА Е ЕДНО

ЛИБЕРАЛИЗМА Е КОМУНИЗЪМ И ФАШИЗЪМ С НОВО СКРИТО ЛИЦЕ

путин, меркел, макрон, хилъри, ес, рсфср, сащ - всичко е едно и също "почти"
цитирай
11. germantiger - И ОЩЕ
06.07.2019 11:19
7. pompadurpredator - Путинизмът е особено извратена ...
10:03
Путинизмът е особено извратена форма на класическия фашизъм.
цитирай

СЪЩОТО ОБАЧЕ Е И С ЛИБЕРАЛИЗМА И ЛЕВИЧАРСТВОТО В ЕС
цитирай
12. eva666 - туй e БOT..не е жена,камо ли баба на 70..
06.07.2019 11:23
Уф, онова путинско нещо пак е полазило.
Ей ви нагледен пример за путиноида
Тинчето.
..евтин, беден..тъпоиден..троловъден вампир!
във Фейсъ е още по=жалка...хвали 20 г Мутрата Слави..,
а сега хвали пуТкин, и Болен Сидер.Кремъловидната шафрантия..
цитирай
13. eva666 - Тигре, имаш донякъде Право, но др по-добро засега не е открито...
06.07.2019 11:26
ЛИБЕРАЛИЗМА Е КОМУНИЗЪМ И ФАШИЗЪМ С НОВО СКРИТО ЛИЦЕ

както го е казал..Чърчил...

Комунизмът е като сън. Рано или късно се събуждаш и се връщаш към реалността.

Всъщност демокрацията е най-лошата форма на управление, с изключение на всички останали форми, опитвани някога.
цитирай
14. milady - тепейгьоззз!! аз не идвам в тв къща...иди,ошетай, сготви..дрт кибик..
06.07.2019 11:33
radostinalassa написа:
За цинизма си ли ? Доносница


напусни...за мен си жалка и вредна.
точка.
цитирай
15. peperutka - аз не пиша..доноси...
06.07.2019 12:52
пиша Постинги....които, са мои Лични мисли..
а не на дядя Путя, или на проф Мишкин, или..Сатаната Дундяев..
кимвал ,що напразно дрънка..
айде..у Плевнята, при кОровите..
не си за моите Еволюционно-Духовно-менталически нива! )))
цитирай
16. eva666 - мн по лошо..Авторитаризъм!!..Култ към Личността ..
06.07.2019 13:09
pompadurpredator написа:
Путинизмът е особено извратена форма на класическия фашизъм.


то се вижда, не са нужни три Дипломи..
затова ,у нас унищожиха средната класа, а т.н Интелегенция, я купиха за дребни пари
цитирай
17. анонимен - Евгени Дайнов е син на висш партиен ...
06.07.2019 21:26
Евгени Дайнов е син на висш партиен функционер, завършил образование в САЩ именно по тая линия. Ако не бяха превратите на Горби, днес Евгени щеше да е висш БКП фунсционер като татя си. Но понеже се смениха времената и Евгени забрави дисертциите си на тема комунизма из Европа и се зае да служи на актуалната доктрина - либерализма. И докато за това му плащат, той ще пише подобни пропагандни глупости, за такива като бажа Жу, дето си няма хабер от история, политика... и въобще не съм видял от нещо да отбира поне на средно ниво.
Най-кратичко
Путинизма и европейския консерватизъм, нямат нищо общо с фашизма и нацизма, въпреки, че изповядват ценностите Нация, Държава, Семейство, Труд, Бог.
Евгени Дайнов не е глупак, за разлика от копиралата го и отлично знае, че това не са фашистки и нацистки ценности, а ОБЩОЧОВЕШКИ такива. Не ги е измислил Хитлер или Мусолини, тези ценности са в основата на всяка национална държава по света, първата в Европа такава е България. Това, че нацизмът и фашизмът ползват тези ценности по никакъв начин не ги приравнява нито към комунизма, нито към монархията или републиката използващи ги също.
Факт е обаче, че либерализмът не ползва тези ценности, той заменя ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ценности с АНТИЦЕННОСТИ. Идеята е проста - да се разруши държавата, морала и обществото да загуби корените си. В резултат ще се получи хаос, "либералите" от сорта на баба Жу, свикнали да маат кебапчета, да щракат с пръсти и се радват на свободите си, ще са първите дето ще изпищят на умряло от идващата тотална освободеност на личността. Когато пълното беззаконие и тотално отсъствие на морал и задръжки залее "либералите", те ще станат привърженици на диктатурата. Ще се молят да дойде силна власт, а тази власт вече е налице, само чака да я приемат. Веднага ще им сложи намордниците под формата на чипчета и тогава внучетата на баба Жу ще разберат какво всъщност означава либерализъм.
Разбираш ли бабе, защо е вреден копи-пейста извършван без мисъл?
цитирай
18. peperutka - !!!? хаха, дали ,аз мисля, или не...НЕ може, ти да кажеш..
07.07.2019 06:07
що за нагли глупости, в моето пространство.
Защо не си Коментираш с твоите безумни чатърмени..
Аз имам Идея, Теза , и не търся дебати, и четенки..ни +++
защо си пиша сама -- защото не търпявам перверзия и анонимни.

Това,за което аз говоря, Свободата - и т.н. полит.Либерализъм, са две
абсолютни разл. категории.. мила Глюпи Мери..
Ти,дори ,не го схващащ като категория..
камо ли, да опиташ да го приложиш..като..практика..Виждам те,какво постваш
усещащ ли, колко сме различни..?
инак, съжалявам..ако, не си дядо..струва си опита и емоцията..
за мен,ти си един фрустриран клоун, и комплексиран мъШ в трета възраст,
който се опитва тук,да събира Публика..с най обикновени Тролски маневри..
който..се опитва да промива мозъците на обръгналата публика
/видяла ,какво ли не..
Слава богу, не виждам, някой да те взема насериозно..
освен, неУморният писарушко от Поморие..и някои сбъркани леви Елементи
като ч.влечуго и гротеската, червен Трол-Мара Общата, от Пескара..

аз НЕ съм Политобвързана,и никога няма да бъда..
докато,безсрамно личи ...че,ти си зависима,Мери Наглата..
щот си алчна и продажна к рва...поредната Българска продажница/и сутка
анонимна Глашатайка,която е нито дясна, нито лява..а една платена трола.
инак,Кой нормален Мъж, ще си губя Лятото тук??
затова, не те изтривам..защото знам, кой...Путкинскибацил си..
писах вече за Ролята на Трола..и Перверзията на Анонимността...
айде..бягай, да 'твориш" локуми и лакърдии в твоят удобен ареал..
Нямаме и никога няма да имаме..пресечна точка..
цитирай
19. eva666 - нали, ще мога да се самоцитирам..Мерилинко?
07.07.2019 07:24

06.07 19:06
12. анонимен - Много БЕЗсмислено предложение ...

знаеш ли? като гледам ,какви глупави коменти има в Твоят пост, и какви в моя.
се,усещам...някак многоо доволна..даа...
има хора, които разбират..за какво иде реч, анти-Магьоснико68.
/ аз, Джули
цитирай
20. peperutka - имаш перманентни противоречия в съжденията си,МерлинеАнонимний!
07.07.2019 08:20
17. анонимен - Евгени Дайнов е син на висш партиен ...
06.07 21:26
Евгени Дайнов е син на висш партиен функционер, завършил образование в САЩ именно по тая линия. Ако не бяха превратите на Горби, днес Евгени щеше да е висш БКП фунсционер като татя си./

....разбира се, че Времената се смениха,и Слава на Бога!!
че Горби, изигра тази роля..сега, да видим..кой дърпа конците на Путя?
не е никак смешно и весело..
цитирай
21. krumbelosvet - Драга пеперутя на путя
12.07.2019 12:59
Да цитираш "мисли" на Бжежински и Дайнов за Русия, е ДИАГНОЗА. Единият, хазарин и смъртен враг на Русия. Другият - ренегат, изменник, опортюнист. Такива като него психо-десните пеперутки
обичат
комунисти да наричат.
И ББ е такъв "комунист". И много други. Удобно е за психо-десните да наричат комунисти ПРЕДАТЕЛИТЕ на лявото. Които със сички сили служат на ЛИБЕРАСТИЯТА на Уолстрийт, и на СЛУГИТЕ на Уолстрийт в Европа - "Европейската" "Народна" Партия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: peperutka
Категория: Тя и той
Прочетен: 529062
Постинги: 406
Коментари: 3784
Гласове: 691
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031