Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2019 08:31 - Еврика!!!!!!!!!
Автор: peperutka Категория: Тя и той   
Прочетен: 1789 Коментари: 20 Гласове:
8

Последна промяна: 23.08.2019 08:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Как да стана анархист
или
Включване в анархистичното движение


Превод от английски ("Becoming an Anarchist").

Съществуват различни партии, които силно желаят да ви направят свой член и в замяна на вашето сляпо приемане на техните догми, ви предоставят възможността да подпомагате изпълнението на плановете начертани от техните водачи. Само анархизмът ви дава свободата да решите сами за себе си какво да правите.

В резултат на тази идеологическа толерантност има много хора, които възприемат формите на анархизма без да се занимават с неговата същност  - това са лайфстилистите(lifestylists), които нямат нищо общо с истинското анархистично движение. Лайфстилистите са буржоазни позьори, които не се интересуват от класовата борба.

За социалните анархисти, напротив,  класовата борба и социалната революция лежат в основата на техните  убеждения. Тези които желаят да бъдат истински анархисти трябва да превърнат своите убеждения в действия или да бъдат просто позьори.

Да се намери отдушник на анархистичните идеи не е толкова лесно както при другите "-изми", защото ние отхвърляме политическата борба и реформизма. Поради тази причина в повечето градове вие няма да откриете анархистични групи към които да се присъедините (поне засега) и в повечето случаи ще трябва сами да създадете такава.

На отделните анархисти се пада задачата да си подадат ръка един на друг, да създадат свои групи, които на свой ред свободно да се федерират. Без такова взаимодействие и интеграция, анархията е невъзможна.

Анархистите са горди с това, че се осланят само на своята собствена инициатива - това означава, че анархистът има повече работа за вършене от обикновения член на която и да е партия. Въпреки това ние считаме, че си заслужава труда и че това ни дава повече възможности в дългосрочен план.

Според Мъри Букчин истинският анархист изповядва следните четири принципа:

  1. Създаване на конфедерации от свободни общини;
  2. Твърдо противопоставяне на държавническите идеи;
  3. Вяра в пряката демокрация;
  4. Подкрепа на свободния (анархистически) комунизъм;

Съществуват различни анархистични организации, всяка от които има различно виждане за пътя към социалната революция. Ето някои от тях1


    image
 

  • The IWW - The Industrial Workers of the World - Революционен (анархо-) синдикат с големи традиции в американското работническо движение. Целта му е премахването на капитализма и установяване на работнически контрол над заводите.

 
  • Food Not Bombs - осигуряват храна за бедните по чисто анархистичен, директен начин. Ако имате кола вие можете да организирате собствена FNB група. Съществуват и групи Homes Not Jails, които действат по подобен начин.

 
  • Anarchist Black Cross - помагат на анархисти, които имат проблеми с властите и закона.

 
  • War Resisters League - макар и не чисто анархистични, тяхното противопоставяне на милитаризма, предпочитанието им към прякото действие и организацията от малки независими групи ги прави близки до анархизма.

 
  • Workers Solidarity Alliance (WSA) - още един анархо-синдикат към който можете да се присъедините.

 
  • Books for Prisoners, - (това са три връзки; по една на дума) Анархистите считат, че съвременната наказателна система е антихуманна и трябва да се премахне. Значи ли това, че ние смятаме че престъпленията не трябва да се наказват? Не. Това означава, че ние смятаме че полицията, съдът и затворите не са правилното решение. Затова анархистите са солидарни със затворниците наказани за кражби и други престъпления свързани със собствеността (около 90% от случаите) и им изпращат литература за четене (предимно анархистична!) Друга подобна група е E.G. Smith Distribution.
  •  
    • Earth First! - сигурно сте чували много лоши неща за тях, но това е защото корпоративната преса не обича радикалните еколози. Те са майстори на преките акции. Ако ви допада еко-анархизма или искате да научите повече за техните акции свържете се с тях.

     

    Също така съществуват и няколко анархистични издателства. Те са отличен източник на литература. Някои от тях, например AK Press, ще ви изпращат ежемесечно своите публикации, ако им заплатите определена минимална сума. (за повече информация вижте как да станете "Приятел на AK Press") - това е един добър начин да създадете своя библиотека с анархистична литература2. 
    Ето някои от тези издателски колективи: 
     

    • AK Press
    • Freedom Press
    • Monkeywrench Press






Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. peperutka - :-)))) най -после..улових Мухата ..
23.08.2019 08:33
в Главата си...
време е за Екшън.../отвътре ..навън..
само,не ме бъркайте с Червената шайка..хунвейбинска,моля!
цитирай
2. peperutka - скоро, скоро...мярнах една подобна статия/изгубих я..
23.08.2019 08:35
и, това ме грабна за Сърцето!!!

Кой е бил първият анархист?

Не бива да се спекулира за това. Трябва да се има предвид, че много анархисти не са се определяли като такива. Според мен първите, добили световна известност личности, които демонстрират анархични черти в действията си са Сократ (469 – 399 Пр. н. е) и Иисус Христос (5 Пр. Хр. – 28 сл. н.е)
цитирай
3. saankii - и,на кого..толкоз преча, да си излива...менталните полюции?
23.08.2019 09:06

Коментарът е изтрит поради нарушаване на правилата на сайта
Коментарът е изтрит поради нарушаване на правилата на сайта
Коментарът е изтрит поради нарушаване на правилата на сайта

2. peperutka - ??!!! каквото и да кажа...е

лошо, цензурно...опасно...гадно...
бееee, дгД..
цитирай
4. getmans1 - Пу-Пу ЛУДКЕЕЕЕ, . . . рекох си, чек та ...
23.08.2019 09:06
Пу-Пу ЛУДКЕЕЕЕ, ... рекох си, чек та заплюя дантий уроки, че жегите в Немачко май са та слънчасали ... ХАЙ ЧЕСТИТЮ, днес анархистка а утре комунистка ... ХАХАХАХАХА
/вдруги ден ако се изпраскаш за социалистка ... хич няма ме изненадаш, то по нашти ширини и дължини даже й задължително /
цитирай
5. saankii - ?? Get, are you well )
23.08.2019 09:14

кое не разбра/ не ,че е наложително...
благ.за усмивките...
цитирай
6. getmans1 - ОФ, забравих да ти рекна, че дедо ...
23.08.2019 09:15
ОФ, забравих да ти рекна, че дедо Сократ и Христос отдавна вече имат „червени книжки„ връчени от Дедо ти ШОПИНУМ1951 :-)))
цитирай
7. getmans1 - saankii - ?? Get, are you well )
23.08.2019 09:22
Отрано съм на сянка, amore :)))
цитирай
8. peperutka - а неее..моята антиТеза,НЕ е лична, Гет! не си ме разбрал..
23.08.2019 09:22
getmans1 написа:
ОФ, забравих да ти рекна, че дедо Сократ и Христос отдавна вече имат „червени книжки„ връчени от Дедо ти ШОПИНУМ1951 :-)))


язък, че пиша...толкоз многоо...или, не ме четеш...

цитирай
9. peperutka - плеснаха с ръце, па се гушнаха,и ..фръкнаха..
23.08.2019 09:24
getmans1 написа:
Отрано съм на сянка, amore :)))

цитирай
10. getmans1 - ОФ :-))) язък, че пиша. . . то...
23.08.2019 09:30
peperutka написа:
getmans1 написа:
ОФ :-)))


язък, че пиша...толкоз многоо...или, не ме четеш...



... Че, за какво да те чета ... нъл вече мога да пиша пък и виждаш какво става тука ... Скоро и аз ще се изпраскам по дядо Сократ ... /весело и поучително щей /
цитирай
11. peperutka - Гетее, моята Идея , е..идеална..
23.08.2019 09:39
ноо, свикнала съм, да не ме разбират...

вие, мъжете, често имате...лични борби и конфликти/разбирам..го атавистично е..
ноо ,не ме бъркай с дед Мороз))))
цитирай
12. peperutka - тук, ще сложа колегата evrozol.. /thnks..
23.08.2019 09:51

Рано, или късно, държавата ще ни облече униформи.
Ако преди това ние не я унищожим.
Добре че сме в Европа и държавите могат да се превърнат в щати. Не че ще се реши проблема, но поне може да се отложи и държавите да избягат от отговорност. Докато корпорациите поемат управлението.
Ние, разбира се ще си робуваме на инерцията в мисленето, ще гласуваме и ще очакваме някой да ни бере грижата. Но май не останаха много наивниците, които вярват в това.
Висшата каста неизбежно ще създаде закони, които няма да важат за нея. Закони за низшата каста.
Аз не мога да преценя, това лошо ли е, или неизбежно, за да не се самоунищожим в хаоса.

https://clubz/86878-dyrjavata_e_vinovna_spravedlivostta_e_za_predpochitane_pred_zakona?fbclid=IwAR0gx0gW30B-QZ-OYL24iiOXz04ZecXg24da--31dMrz2tsDSLNlOiUyfFY
цитирай
13. vmir - Ха-ха
23.08.2019 10:52
peperutka написа:
На отделните анархисти се пада задачата да си подадат ръка един на друг, да създадат свои групи, които на свой ред свободно да се федерират. Без такова взаимодействие и интеграция, анархията е невъзможна.


Федерация на анархистите! Значи знаят, че конфедерация не би ги удържала заедно! Хората поотделно искат да се свързват един с друг по принципно различни причини от онези за създаване на федерална държава. Разликата е даже парадоксална, защото свързването на индивиди е мотивирано от личната нужда от свобода, а правят държава заради колективна защита на личната си свобода. Така става възможно да отидеш в чужда държава, да убиеш някого, да го ограбиш или изнасилиш и да се прибереш в своята държава като свободен човек. Свободен ли казах, е, как ще си свободен, ако в своята държава нямаш възможността да убиваш, грабиш и насилваш колкото си искаш? И какво излиза - държавата е най-необходима за да осигурява свобода на анархистите! Не е ли? Или това е само синята мечта на анархистите - тук да има държава, а там - да нЕма? И затова да сме против държавата, вярвайки като същински мерелинки и гадостинки, че като приписваме гадостите си на другите и се правим, че не виждаме нещо, ще направим и другите да не го виждат и да бъдат набедени за собствените ни идиотии...

Поздрави!
цитирай
14. peperutka - вмире, аз съм избрала мн.хубаво Фото..инак, приказките ,край нямат даа..
23.08.2019 12:37
анархиста отрича всяка форма на дискриминация,принуда, държава, оВластяване.. ред, организация и..т.н..
ее, кой би желал, да оспори Либерта?
ти ли?
май сбърках..)


цитирай
15. vmir - Да искаш да убиеш държавата по принцип (без значение каква е тя)
23.08.2019 13:20
е толкова сериозно, колкото да искаш да убиеш онзи, който е забранил паркирането в район, който ти безрезултатно обикаляш вече час в опит да намериш място за паркиране на колата си. Не, едва ли е участник в световна конспирация срещу теб.
цитирай
16. peperutka - както разбирам, ти желаеш Йерархия/ по вертикала/ Аз желая такава ..по широкият Хоризонтал
23.08.2019 14:12
№ 15 ..
не можем, да минем тук..без Платон, и неговата Утопия./Държавата

https://bg.wikipedia › wiki › Държавата_(Платон)


Добро за човека е това, което му носи щастие. Щастието пък е неотделимо от така наречения “успех” – власт, богатство, почести (или, казано на днешен език – позиция, пари, престиж). Следователно действията на човека трябва да бъдат насочени към завоюване на такъв успех – иначе той няма да постигне щастие и животът му ще бъде пропилян.
Идеолозите знаят, че вероятно съществува и нещо, наречено справедливост (справедлив начин на живот). Това е, когато човек се съобразява безусловно с писаните (гражданските), а още повече с неписаните закони – тези, които засягат общата нравственост и почитта към боговете.
цитирай
17. vmir - 16. peperutka,
23.08.2019 14:37
съгласен съм, но ми е трудно да си представя йерархия по хоризонтала. Може би твоето да е оригинално, но аз виждам Сократ и Христос в традиционното тълкуване на респекта им към вертикалната йерархия. Заради него Сократ сам изпива отровата, колкото и да е абсурден мотива за присъдата му "за развращаване на младежта", издадена от педофили (по днешните закони) защото ги учи да слушат не гласовете на боговете, а вътрешния си глас. Христос пък призовава недвусмислено: "Кесаревото - кесарю, божието - Богу". Трудно ми е да схвана защо ги определяш като анархисти.
цитирай
18. eva666 - знам, защо "ти е трудно"..защото в Библията, има мн.Уйдурмистики и..антагонизми..
23.08.2019 14:50
Тя,Книгата, затова е и написана..
да вкарва Раята в объркване, противоречие, когнитив.дисонанс/както винаги казвам
и разб се..в подчинение и контрол..

Идеята на Платон е Идеална , но не е НЕвъзможна..затова и пиша..
но, това са Духовни принципи,както визират те, двамата със Сократ.
ще дойде и това Велико Време!
дано, сме живи, да се радваме..
цитирай
19. getmans1 - amore, . . . интересни са анархис...
23.08.2019 18:04
amore, ... интересни са анархистите но обикновено си умират като комунисти-социалисти и базе-базе капиталисти :)))

НЕ ЧЕТИ ЗА БИБЛИЯТА ... ЧЕТИ БИБЛИЯТА И Я ТЪЛКУВАЙ, САМА ... всички, които пишат за Библията ГО ПРАВЯТ ЗА ДА ВИ УДУРДИСВАТ
цитирай
20. peperutka - :-)))) Аморе, аморее..какъв подарък искаш за Коледа..
23.08.2019 18:14
getmans1 написа:
amore, ... интересни са анархистите но обикновено си умират като комунисти-социалисти и базе-базе капиталисти :)))

НЕ ЧЕТИ ЗА БИБЛИЯТА ... ЧЕТИ БИБЛИЯТА И Я ТЪЛКУВАЙ, САМА ... всички, които пишат за Библията ГО ПРАВЯТ ЗА ДА ВИ УДУРДИСВАТ


Гете,знаеш, предполагам...разбирам те по-добре, отколкото си мислиш..
ноо, аз вече съм отсяла Зърното от..гумното..
да му мисли..Радостната Просветителка..
ще излитам аз...дръжте Фронта!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: peperutka
Категория: Тя и той
Прочетен: 528784
Постинги: 406
Коментари: 3784
Гласове: 691
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031