Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2019 10:11 - Фъш-фъш
Автор: peperutka Категория: Тя и той   
Прочетен: 1113 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 09.09.2019 10:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
        

 

 Фъш-фъш

В броя си от 9 февруари  1976 година списание „Таймс” публикува така наречения „Систематичен генератор на високопарни фрази”, нещо като наръчник за нищо-не-значещи, но авторитетно звучащи фрази за замазване на положението. 
Улицата ще помете статуквото, когато апатията е опразнила държавата

image

Веселина   Седларска   | Мнения 07.09.2019, 9:49 ч. последна редакция 07.09, 10:52 ч. 3 коментара   3228 прочитания

Рекордът на новия политически сезон беше поставен още в първия му ден – едносрично управление. Сричката, както знаем още от буквара, е част от думата, съчетание от последователни звуци в речта, което се произнася на един дъх. Например: фъш. В някои случаи за по-красноречиво: Фъш-фъш. Такъв е случаят и със сричката „ку“. Сама по себе си тя не значи нищо, но повторена „Ку-ку!“ вече означава много за психологическия статус на лицето, към което е отправена. Фъш също не означава нищо, освен, че е първа сричка на една друга дума, не много хигиенична.

Но „Фъш-фъш“ означава фризьорска процедура, за която управляващата партия ГЕРБ дава своето съгласие и подкрепа, в случаите когато става дума за жени. В случаите с мъжките прически препоръката е „тък-тък“, което също е коафьорска манипулация, но извършвана с машинка за бръснене.

В края на миналия политически сезон бяхме стигнали до рекорда от две срички. Да си спомним: тудуф-тудуф. Синонимът в някои случаи, когато питат бебетата как  прави влакчето, е трака-трак – съчетание от двусрична и едносрична дума. Сега дойде само едносричното „фъш-фъш“ и оттук нататък перспективите е да преминем към мучене или жестомимично управление. Като си помисля, то и досега най-добре се разбират с властта тези, които ѝ отговарят единствено с козируване. Останалите не се разбирахме с управляващите с много думи, сега не се разбираме с малко срички – няма голяма разлика.  В управляващата партия обаче остава и обратната тенденция – дълги изречения, съставени от много срички, със загадъчно значение. Достоен представител на това партийно течение е Десислава Атанасова, впрочем винаги добре фъш-фъшната. Но не тя го е изобретила. Високопарното нищоговорене има своя теоретик, той се казва Филип Браутън.  

В броя си от 9 февруари  1976 година списание „Таймс” публикува така наречения „Систематичен генератор на високопарни фрази”, нещо като наръчник за нищо-не-значещи, но авторитетно звучащи фрази за замазване на положението. Целият наръчник се свежда до 30 думи, подредени в три колонки. Първата колонка съдържа думите: обобщителни, тотален, систематизиран, паралелен, функционален, отговорен, избирателен, синхронизиран, съвместим, балансиран. Втората: управленчески, организационен, наблюдаван, реципрочен, цифров, логически, преходен, диференциален, трето поколение, политически. Третата: опции, гъвкавост, способност, мобилност, програмиране, концепция, фаза, проекция, хардуер, непредвидени обстоятелства. Всяка първа дума от колонката се номерира с нула, а последната с деветка. Методът за използването на наръчника, наречен от неговия изобретател Филип Браутън „метод за превръщането на отчаянието в успех”, е лесен и дори забавен.

Намисляте си едно трицифрено число. (Както когато кихнете, за да изчислите кой ви споменава.)
Да кажем, че ви е хрумнало числото 736. Това означава, че трябва да избере седмата дума от първата колонка, третата дума от втората и шестата от третата колонка. Получава се фразата „синхронизирана реципрочна фаза” – не значи много, даже нищо не значи, но пък колцина са готови да го признаят?
Да опитаме с 563. „Отговорна преходна мобилност” – пак върши работа. 

 
Разбира се този наръчник е остарял в речниковата си част. Сега трябва да се прибавят нови понятия като: европейски ценности, усвояване, оперативни програми, еврофондове и в този ред всички думи, на които може да се прикачи евро в началото. С изключение на еврочакалня, защото там трябваше да бъдем през юли, но не сме. Според последните инструкции трябва да се зачертае и думата Шенген, от оня ден не ни е нужен.

В нашенския политически наръчник по неясно, но безопасно говорене трябва да се запазят някои устойчиви фрази. Те вършат изключителна работа.

„Да оставим органите да си свършат работата“ – това в случаите на всяко престъпление, на което конците са оплетени и никой не си дава труда да ги разплита. Произнася се с уверен тон и загрижена физиономия.

 

 Работиме упорито и ще продължаваме да работиме“ – произнася се от Йорданка Фандъкова и всички сегашни кметове на ГЕРБ, които са кандидати за следващ мандат, като отговор на какъвто и да е въпрос.

Сега това не е на дневен ред , ще го съобщим  на …“ – на мястото на многоточието се казва дата. Така се отговаря на всеки въпрос, който интересува хората, но отговорът не се знае от тези, които си получават заплатите, за да знаят отговора.

И така нататък, и така нататък.

  Иначе – освен със смях и фризьорски закачки – новият политически сезон започна с прогнозата на президента Румен Радев, че или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото. Личната ми прогноза не се колебае между „или“ и „или“. Най-вероятно ще се случат и двете неща – улицата ще помете статуквото, когато апатията е опразнила държавата. 


image

"Редута"




Гласувай:
5



1. peperutka - хич не е смешноо...
09.09.2019 10:25

„Фъш-фъш“ означава фризьорска процедура, за която управляващата партия ГЕРБ дава своето съгласие и подкрепа, в случаите когато става дума за жени. В случаите с мъжките прически препоръката е „тък-тък“, което също е коафьорска манипулация, но извършвана с машинка за бръснене
цитирай
2. peperutka - виж Гърция...и,умри от яд /миним.пенсия 1 000е
09.09.2019 10:27
Гърция,имала да изплаща около 3 млрд дълг към Свет.Юдео-Финансови..акули...
Булгария ,за 5-6г, само при Тиквата, натрупа..около 10....!!??
как става това...
цитирай
3. rustam - как става това?
09.09.2019 11:16
peperutka написа:
Гърция,имала да изплаща около 3 млрд дълг към Свет.Юдео-Финансови..акули...
Булгария ,за 5-6г, само при Тиквата, натрупа..около 10....!!??
как става това...


Много просто: на Гърция й опростиха едни 50 милиарда. Ето така. Става
цитирай
4. eva666 - русти, Въпросът на Поста, е...
09.09.2019 11:28
защо така?
сложи си ръка на Сърцето, та ,ти си...историк!!
цитирай
5. peperutka - има нещо...гнило..
09.09.2019 11:32

защо, не опростят, поне половината дълг на Б я,
нали сме...мн.дисциплинирани..
.......
цитирай
6. peperutka - ...опитвам се, да бъда...логична..
09.09.2019 11:45
и последователна...
моля,коменти, само по Темата..
изв. за модерацията, ненавиждам тази..педерация...
ноо, още повече ненавиждам...кокоши мръсни крака...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: peperutka
Категория: Тя и той
Прочетен: 529086
Постинги: 406
Коментари: 3784
Гласове: 691
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031