Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2019 14:10 - Благодаря на доц.ММисана!
Автор: peperutka Категория: Тя и той   
Прочетен: 1212 Коментари: 9 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


/ или ,как Злото..ни води..към..Доброто!!
 Кръговрат, Ин - Ян...))

Представяне на новата книга на проф. д-р Юлиан Вучков   image

При изключителен интерес се състоя представянето на книгата “България: преди, днес и утре” на известния български критик проф. Юлиян Вучков. Уважението към таланта му да разгръща по оригинален и специфичен само за него стил тезите си, беше изразено с присъствието на представителна част от българската общественост, включително артисти, певци, лекари, юристи, художници, скулптури, журналисти, литератори. Събитието, което се състоя в София на 23 януари в книжарница „Хеликон” на бул. „Патриарх Евтимий”, събра личности като ген. проф. д-р Стоян Тонев, проф. Младен Григоров, проф. Петър Делийски, проф. Борислав Борисов, проф. Донка Байкова, бившият главен прокурор Никола Филчев, бившият министър на културата Георги Йорданов, бившият председател на Народното събрание Александър Йорданов, режисьорът Людмил Стайков, писателите Никола Инджов, Станко Михайлов, Диана Димих, певците Васил Петров и Николай Константинов, композиторът Развигор Попов.

В книгата „България: преди, днес и утре" професор Вучков разгръща най-интересните страни на българската действителност в периода 1944-2013 г. Тя е своеобразна енциклопедия, написана на един дъх и се възприема като динамично развиващ се роман за съдбата на нацията ни и за облика на съвременния свят.

 

Това е книгата на моя живот. В основата са моите преки срещи с хората, моите изживявания, изпитания и главоболия.

Проф. д-р Юлиан Вучков
 

– Братко, не знаеш през какви ужаси съм минавал, за да оцелявам. Иначе, ако не се правех на луд, щях да се побъркам досега…

Не прави изключение и проф. Вучков. Ето защо за мен той е повече от гений и несравним с никой не само у нас със своя вулканичен мисловен потенциал, а и вън от страната ни. Но пък, ако има и други като него, читателите да ги известят. Иначе моят над половинвековен приятел и колега проф. д-р Юлиан Вучков ще остане единствен феномен с несравнимата си ерудираност, недостижима гражданска съвест, смелост, писателска почтенност и човешка обич към България и сънародниците ни. Ако пък беше заменил поривите си с единомислието на лицемерите, подлеците, продажниците, лакеите и другите им подобия, и той щеше да остане безцветна личинка като тях, и никога нямаше да се надгради над днешните си духовно-нравствени висини.

 

Станко МИХАЙЛОВ, писател              




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. peperutka - вчера, си поръчах книгата../28лв + 39 СПИДИ))
24.09.2019 14:13
Обичам такива ярки, смели, и силни Личности..
и, посл.50 лева бих дала..на такъв Човек!
почивай в Мир, и Любов,професоре!!
/там, горе,при Ангелите, с твоята Жена-Диана..
Бог си знаее работата..
поклон!
цитирай
2. peperutka - eххх,вие puteti...ниЗки сте..
24.09.2019 14:23

Гений или луд: Словесните водопади на професор Вучков не щадят никого
Знам, че което ще споделя за култовия проф. д-р Юлиан Вучков ще произведе у някои гняв. Но мразен или обичан, почитан или унижаван, оскверняван или възхваляван той е личност с дълбок мисловен потенциал, енциклопедични знания, уникална памет и несломими граждански устои. Ала тъкмо заради тези негови божий дарове другите пък, заиграващи се на благоприлежни и „неопетнени”, трудно достигат до ярката му нравствено-духовна извисеност. А и как, когато с лицемерна благост те сами затулват личността си в мрака на днешното икономическо и социално разрушение на страната. Ето защо още в началото ще заявява, че няма да се покоря със слугинажно притворство пред когото и да е, а ще си послужа с неоспорими факти и документи. Още повече, че много от тях всеки ще открие в току-що отпечатаната му автентична книга „България преди, днес и утре”, нищо, че е с библейска обемност от 940 стр. (мемоарна история на страната 1944-2013).
цитирай
3. eva666 - www.nabore.bg › statia › slovesnite-vodopadi-na-prof...
24.09.2019 14:28
Архивите говорят/ Станко МИХАЙЛОВ, писател

Но нека върна малко назад някои житейски факти.

С проф. Юлиан Вучков ни свързва топло и честно приятелство цели 52 години – от 1962 г. до днес. Когато всеки подир обед се срещахме в някогашния Комитет за култура с министър Павел Матев. Когато четирима млади, непреклонни, но не лишени и от амбиции като вече утвърдени театрални експерти, изпълнявахме правомощията си на такива като национални ръководители. Например тетралният критик и театровед д-р Николай Правдев беше началник отдел „Репертоарен”. Борислав Кръстев – също театровед и началник на организационния отдел, а после и зам. началник управление „Театри”. Юлиан Вучков и той пристъпваше вече към функцията си на главен редактор на сп. „Театър”, докато аз пък завеждах окръжна театрална секция като „Старши методист-театровед”. И макар двамата с Юлиан да не отстъпвахме с никакво смирение пред женските съблазни, а също и Борислав и Правдев, макар и вече семейни, четиримата не спирахме да говорим за катаклизмите на българския театър, за писателите-драматурзи, за поставените наши и чужди пиеси, за новоназначенията на директори, режисьори, актьори, художници по места и пр. Заедно с това всеки от нас търсеше и свои подходи за утвържаването ни в театралното изкуство, което в онези години българските зрители благоговейно се прекланяха. Но въпреки нелеките ни житейски грижи, след време станахме трайни съобщници. Например Юлиан имаше орисано с душевно страдание и сълзи детство. Не отделям от него и себе си като кръгъл сирак: на 10 години останал без майка, на 15 без баща, освен и угрозата на тежките военни години, купонна система, беднота, глад, самота, тъга, болести, беззащитност. При все това още след първите ми насърчителни успехи в културните области чрез награди, публикаци и пр., аз се отклоних от театъра и се посветих само на публицистиката, литературата, филмовото изкуство, на международната си откривателска дейност.
цитирай
4. milady - признавам.аз не гледам ТВ от около 20г..
24.09.2019 14:39
но, обичам да чета, стига ми и това хоби/за моят ,интересен,некратък Живот
ако, не бяха, тези...долни борби и ританки,нямаше, да узная повече
за Професора - мой адаш, апропо)))
е па,може и да сме астрални близнаци..неведоми са Пътищата Небесни!
леля мълчи, откога я моля за..Хороскоп- 4ееее
цитирай
5. favn56 - За ерудит - ерудит беше професорът. ...
24.09.2019 14:40
За ерудит - ерудит беше професорът.
Чешит - да.
Но който го познаваше лично, знаеше, че е искрен и емоционален. И за съжаление вече остаряваше. Само че да се подиграваш с паметта на починал вече човек - това излиза извън нормите на всяко човешко.
Е, те на Сириус са си такива - нечовеци. И затова и поети не са.
цитирай
6. saankii - така е..по Делата им,
24.09.2019 15:08
ще ги познаете".Матей

тук,четат редовно около 20-30 съблогери,и оше около 100 ина ..страстни библомани..
те ще оценят, кой..какво е дал..на ползу Роду!
...аз казах..моето си...
цитирай
7. deleted-4udovi6teto - Казах го в своя последен пост.
24.09.2019 15:56
Ще го повторя и тук:

На гроба на професор Вучков ще се поклонят стотици, на гроба на Мисана и куче няма да се изпикае.

Чу
цитирай
8. peperutka - ако, не можеш,НЕ се натискай..казах го на шега, разб се.
24.09.2019 16:59

8. rosiela - Какъв хороскоп? Полът ти не сме уточнили още. А аз на ненормални не правя.

/ти,какво ли умееш..чупка!
цитирай
9. peperutka - сравнение,НЯМА!! а,тези от Сириус, сами си пишат диагнозите!
24.09.2019 17:04
4udovi6teto написа:
Ще го повторя и тук:

На гроба на професор Вучков ще се поклонят стотици, на гроба на Мисана и куче няма да се изпикае.

Чу


типично Близолизачество,психоЕго,и черна мизантропия,ведно..
тойсам си го пише!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: peperutka
Категория: Тя и той
Прочетен: 533012
Постинги: 406
Коментари: 3784
Гласове: 691
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930