Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2021 08:38 - ..Траки, може и да се изведе,
Автор: notfun Категория: Тя и той   
Прочетен: 1330 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

от ТИРаки..жителите, на гр Тир - Древна  Финикия..

image

Лутер превежда Библията



Финикийците и културната памет

Българите са взели материала за своята азбука от гърците, а гърците - също не са основоположниците на азбучната писменост. В следващите минути Херберт Нир дешифрира тази следа в историческата памет на човечеството.В книгата си "Културната памет" хайделбергският египтолог Ян Асман осветли в началото на 90-те години феномените писменост, спомен и политическа идентичност в ранните високи култури. Той показа взаимодействието между тези три величини по отношение на египетската, израилската и гръцката култура, изтъквайки основополагащото значение на писмеността. Всеки знае, че египтяните са създателите на йероглифното писмо. Откъде са взели своето писмо Израил и Гърция, в споменатата книга научаваме само с няколко реда. Явно това се смята за така добре известно, че е излишно човек да се задълбочава.

Този подход е симптоматичен за един "мъртъв ъгъл" в културната памет на европейците, където на финикийците и на Ливан се пада една малка, или направо никаква роля.
В популярната литература постоянно ни напомнят, че финикийците били измислили писмото. Това твърдение е напълно погрешно, първо, защото по начало няма такова нещо като писмо-то изобщо, и второ, защото по-стари писмени системи, като клиновидното писмо в Месопотамия, което шумерите използват още от края на 4 хилядолетие пр. Хр., и египетското йероглифно писмо, нямат нищо общо с финикийците. От решаващо значение обаче е изобретяването на принципа на азбучното писмо, а това е станало в Египет в началото на 2 хилядолетие пр. Хр., и препредаването на това постижение на царските градове в Сирия-Палестина.

Значението на финикийците за по-нататъшната история на азбучното писмо се състои в това, че те свеждат азбуката до система от 22 знака, фиксират посоката на писане от дясно на ляво и придават форма на знаците, които биват възприети навсякъде в Левант и Анадола. Въпреки това - и именно туй е particula veri на твърдението, че финикийците били измислили писмеността - финикийците имат решаващ принос за развитието на писмото, най-вече в Израил и Гърция, а чрез посредничеството на гърците и за латинската азбука.

Всички знаят мита за отвличането на принцеса Европа от Ливан от преобразилия се на бик бог Зевс. На първо място в този мит е показателно, че името на тази Европа се извежда от семитската дума за "залез", "Запад" или "вечер" (aeraeb) и следователно олицетворява западния свят. По-малко са обаче онези, които знаят, че Европа е имала и брат. Неговото име, Кадмос, произлиза от семитската дума за "изток" (qaedaem). Така че Кадмос е човекът от Изтока или левантинецът. Херодот ни информира, че търсейки сестра си, Кадмос заедно с други финикийци пристигнали в Гърция, където занесли и своята азбука. Това писмо, донесено на Запад от левантинеца Кадмос, Херодот логично нарича phoinikeia grammata. На остров Крит се е използвал дори глаголът poinikazein, който означава просто "пиша".
 

Науката отдавна е потвърдила основното изявление в разказите за Кадмос, а именно, че левантинците са запознали гърците с азбуката. Главна роля в този процес се пада на финикийските търговски колонии в Анадола. Именно там през 8 в. пр. Хр. гърците опознават лесното за боравене финикийско азбучно писмо, което те пригаждат към своя език, усвоявайки и зададените вече от финикийците зачатъци на изписване на гласните. Разпространението на финикийското писмо на Запад не спира в Гърция. Благодарение на гръцките колонии в Италия и с посредничеството на етруските, през 7 в. пр. Хр. западногръцката азбука тръгва от Кумея в Кампания, прониквайки във все повече италиански градове.

Кадмос и сестра му Европа произхождат от южна Финикия, тоест от Сидон или Тир. Но също и северен Ливан, в лицето на своя древен царски и търговски град Библос, има принос за нашата тема. В хода на регресивната асимилация на съгласните и грецизирането, засвидетелстваното още в египетската кореспонденция от Амарна през късната Бронзова епоха име на селището Губла се трансформира в Библос. Именно през пристанището на Библос гърците внасят папирус за писане от Египет и затова наричат папируса byblos. От гръцкото умалително biblion по-късно изкристализира латинската дума biblia, която всъщност е в множествено число.

От казаното дотук се налагат две заключения. Първо: който пише и чете, използвайки латинската азбука, а това днес е по-голямата част от човечеството, той се движи по следите, оставени от финикийската култура. И второ: който отвори Библията или спомене Библията, той съживява частица от древен Ливан.


https://www.dw.com/bg/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82/a-2601372
 






Гласувай:
6



1. notfun - откога, се каних, да попиша за тази Магична Страна ,и моя Лю'бима..Тема )
19.09.2021 08:42
ще допълвам, това е просто един,неделен..Колоквиум )

Древна Финикия първоначално е била разположена в северната и централната част на източното крайбрежие на Средиземно море, на площ от земя между морето и планините с ширина до няколко десетки километра, с благоприятен климат за полско земеделие и градинарство. Семитският народ, който гърците в крайна сметка нарекли финикийци, се появил на брега на източното Средиземноморие преди повече от 5000 години. Откъде са дошли тези хора, какво са правили преди това, остава загадка за историците и до днес.

Първата половина на III хилядолетие пр.н.е. д. - финикийците издигнаха един от най-старите градове в света на разработваната територия. Асирийците и вавилонците го наричали Губл, израилтяните и евреите го наричали Гебал, а самите финикийци наричали Библията. Градът бързо се разраства, населението му води оживена търговия с дървен материал, вино и зехтин, изгражда къщи и укрепления, както и добри кораби. С бронзови брадви изсичат дървета, които растат по хълмовете извън градската стена - известните ливански кедри, основното богатство на тази земя.

цитирай
2. notfun - https://btet.ru/bg/residence-permit-in-russia/osnovnye-goroda-finikii-kto-takie-finikiicy-proishozhdenie-istoriya/
19.09.2021 08:47
тук, им а и още чудесно инфо:

Основните градове на Финикия. Кои са финикийците: произход, история, култура

Финикийска колонизация - началото на I хилядолетие пр.н.е.
В началото на I хилядолетие има отслабване на египетската държава от периода на Новото царство и финикийските градове -държави - Арвад, Библос, Сидон, Тир и други възвръщат своята независимост. Около 950 г. пр.н.е. хегемонията преминава към Тир, който процъфтява по време на управлението на крал Хирам I. През този период се появяват финикийските градове и колонии в Северна Африка, Южна Испания, Западна Сицилия, Сардиния. Занаятите и търговията се развиват бързо. Финикийците активно търгуват със сирийска вълна, боядисана в прочутото финикийско лилаво, стъклени изделия и бижута. Като цяло, след разпадането на египетската държава през IX-VII пр.н.е., по-голямата част от египетската търговия преминава в ръцете на финикийците.

При тирийския цар Хирам I, според различни източници, финикийците са колонизирали крайбрежната средиземноморска ивица на африканския континент (съвременен Тунис) и според легендата ок. 815 г. пр.н.е. основава известния финикийски Картаген. С изключително полезно географско местоположение, Картаген, на ранен етап от възникването си, се превръща в едно от най -големите средиземноморски център за пазаруване- той търгува с Египет, гръцките държави, италианската Етрурия, Сицилия, Сардиния.
цитирай
3. notfun - ще ви предложа,тук, и сега, и Петата планина, чудесна книжка!!
19.09.2021 08:58
авторът е световно популярн, и обичан - Паулу Коелю..
препоръчвам я, не мога да, я намеря, защото, я подарих, на една
моя, скъпка, дружка,Йоана, с която, сме като Близначки, сродни души)

Населението на Финикия е съставено от финикийци (финикийци). Финикийците се споменават в египетските надписи още в средата на 3 -то хилядолетие пр.н.е. като фенек. Древните гърци смениха египетското име на „phoinikes“, което в превод от древногръцки означава „червеникав“, „мургав“. Предполага се, че финикийците са ханаански клон на западносемитските племена, дошли от бреговете на Еритрейско море (съвременното Арабско море е полузатворено море Индийски океан, между Арабския полуостров на запад и Индустан на изток). Въпреки това, според споменаването на римски и гръцки учени, запознати с произведенията на финикийските историци, последните смятали финикийците за коренните племена от Източното Средиземноморие.

До края на 3 -то хилядолетие пр.н.е. се образуват малки робски държави с центрове в пристанищните градове. На мястото на град-държава Угарит, разположен на континенталната част срещу североизточния край на остров Крит, са открити множество предмети и клинописни плочи, които ни дават представа за финикийската култура и бит от онази епоха.

Имената на финикийските градове отразяват особеността на релефа на страната - град Библос (на финикийски - Gebal) означава „планина“; град Тир (Цур) - „скала“ и др.
цитирай
4. milady - ..бульо Ро..хайде да четеш..
19.09.2021 09:18
недей си чеса,крастата, публично,
ужасноо,грозно е..
цитирай
5. eva666 - тук, ще акцентирам и на "писмото: тъй като,Лингвистите,са повече и от Есенните листа )
19.09.2021 09:21


Значението на финикийците за по-нататъшната история на азбучното писмо се състои в това, че те свеждат азбуката до система от 22 знака, фиксират посоката на писане от дясно на ляво и придават форма на знаците, които биват възприети навсякъде в Левант и Анадола. Въпреки това - и именно туй е particula veri на твърдението, че финикийците били измислили писмеността - финикийците имат решаващ принос за развитието на писмото, най-вече в Израил и Гърция, а чрез посредничеството на гърците и за латинската азбука.
цитирай
6. notfun - ...предлагам ви, научете се,да "разширявате" вашето Съзнание!
19.09.2021 09:28

повечето, се движат в Колелото на Хамстера,
и не ЗНАЯТ, КАКВИ
Чудеса, има,там, далече....по Света )))

Възможностите ви, са ограничени, единствено, от Вашето Намерение..
Вадим Зеланд
който, е квантов физик, и мой любом Автор, от... вече, 20г насам..
имам Вкус, нали )

цитирай
7. dobrodan - Добре, но не съм съгласен с посочената етимология в този абзац:
19.09.2021 10:41
".....Всички знаят мита за отвличането на принцеса Европа от Ливан от преобразилия се на бик бог Зевс. На първо място в този мит е показателно, че името на тази Европа се извежда от семитската дума за "залез", "Запад" или "вечер" (aeraeb) и следователно олицетворява западния свят. По-малко са обаче онези, които знаят, че Европа е имала и брат. Неговото име, Кадмос, произлиза от семитската дума за "изток" (qaedaem)."


Нямам нищо против това тези думи (в скобките) ДА СА СЕМИТСКИ.
Откъде са привнесените букви и звуци в гръцкото Ойропа? Да сравним ли с друга сходна дума - РОДОПА/РодОПис?

Дали е възможно арабската "кадем" да произлиза от "Кадмо"? Или пък.....обратното?
Между другото в езика на кримските татари думата КЪАДЕМ означава и щастие, което се припокрива с арабската форма.
цитирай
8. notfun - ами, краси..затова, слагам и този материал..
19.09.2021 16:42
беше ми харесал, преди време...

нали,Семити (араби + еВери ) идват към ЕГЕЯ, Крит, Миконос..
и после към Тракия..
/отдавна, не съм отваряла и "Старогръцки легенди и митове "
на Николай Кун,превод от русский, 1962 /

на мен, това ми се види, много логично..
но,аз съм...интуитивен..учЕн..)
.. ха хаха..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: notfun
Категория: Тя и той
Прочетен: 1919431
Постинги: 1437
Коментари: 8951
Гласове: 1597
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031